Hout voor de winter

Waar het voor ons in het verleden in Amsterdam zo vanzelfsprekend was dat je de verwarming aanzette met een draai aan de knop als het wat kouder begon te worden, is dat bij ons in Roemenië allerminst het geval. De winter vraagt hier een enorme voorbereiding. Er moet (veel) hout worden gekocht, dit moet worden gezaagd, de houtblokken moeten worden gespleten en al het hout moet ergens opgestapeld worden. Een nare en zware klus! Wij kunnen hier nu niet mee aan de slag omdat wij het hout nog niet binnen hebben. Het moet worden gekocht, maar zo makkelijk gaat dat niet. Wij zijn namelijk niet de enige die hout willen hebben deze tijd van het jaar.
Daar wij wat laat zijn dit jaar met de aanschaf, om diverse redenen, krijgen wij het hout pas begin oktober in huis. Gelukkig zien de weersverwachtingen er goed uit de komende tijd.
De grote kas met de bloemen moet ook verwarmd worden in de winter. Daarom hebben wij meer hout nodig dan alleen maar voor ons huis. Hier stoken wij gelukkig wel alleen als het buiten echt heel koud is. Als het goed vriest. Overdag met een beetje zon is de kas al heel snel aangenaam toeven.
De echt koude maanden zijn hier januari, februari en maart. Afgelopen jaar hadden wij trouwens ook nog vorst begin april waardoor er veel fruit verloren is gegaan. Ook de walnoten moesten het ontgelden. Wij hebben een aantal grote walnotenbomen, maar er is geen walnoot te bekennen.

Het stoken op hout is wel een gedoe, maar een andere optie is er (op dit moment) niet. Gas is hier niet aanwezig en als je zo'n gastank in je tuin zou willen hebben is dat heel erg prijzig. Wij koken en douchen (alleen in de zomer) wel op gas, maar op van die kleine gasflessen. In de winter krijgen wij warm water door middel van de boiler die door de houtkachel verwarmd wordt.
Toch zou het heel fijn zijn als er gasleidingen in het dorp aangelegd zouden worden. Maar ja, dan ben je weer afhankelijk van de Russen geloof ik (Russisch gas)!

Op ons terrein met de fruitbomen staan een aantal bomen die dood zijn gegaan. Deze bomen zullen wij kappen zodat het hout hiervan voor warmte in ons huis kan zorgen.
Ik mag natuurlijk niet zeuren, want ik ben per slot van rekening zelf hierheen gekomen, maar oh, wat heb ik af en toe een heimwee naar die ene draaiknop van weleer! Met een handomdraai warmte in je huis. Hopelijk hebben wij dit jaar een beetje een milde winter. Ik hoop er elk jaar op, maar dat is nog nooit het geval geweest.

Hier hebben de kinderen hun laatste week vakantie en dan breekt het gewone leven weer aan. Zij hebben er zin in na ruim 12 weken vakantie gehad te hebben. Alle schoolspullen zijn aangeschaft.
De vakantie is echt voorbij gevlogen. Wij hebben er, ondanks dat wij niet weg zijn geweest, van genoten. Leuk bezoek gehad en leuke uitstapjes in de buurt gemaakt.
Wij genieten nu nog van zomerse temperaturen want het is hier nog ruim een week boven de 25 graden voorspeld, met een uitschieter naar 32 graden op dinsdag. De zomer is hier dus nog niet voorbij. Toch zie je wel al de blaadjes verkleuren. De herfst zit er wel degelijk aan te komen, maar moet even geduld hebben. Wij wilden ons zwembad al inpakken en het opbergen voor de winter, maar daar wachten wij een weekje mee. Nog even vasthouden aan de zomer van 2017.

Nog wat recente fotootjes:

Hooi binnenhalen met paard en kar
Straatkatjes in Ploiesti
Oogst uit eigen tuin
Loslopende paarden. Lopen nu vaak bij ons voor de deur. Gaan de honden enorm te keer!
Bij de klimmuur in de Shopping Mall in Ploiesti



Mircea bekleedt ondertussen nog een oldtimer

Reacties

  1. Je moet niet alles geloven wat kranten, radio en tv zeggen. Putin is geen slechterik. Echt niet! Dus waarom zou je bezwaar hebben tegen Russisch gas?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Groen en geel!

Roemeens Pasen

Ik doe het niet meer!