Doorgaan naar hoofdcontent

Kachels

Wij hebben geen geluk als het op de elektriciteit aankomt. Alina en Gabriel speelden in de woonkamer toen zij toevallig allebei uit het raam keken en in de verte een flits zagen bij één van de elektriciteitspalen. Ik vouwde de was op in de badkamer en hoorde een piepje bij de wasmachine. Zo'n geluid maakt de wasmachine als je hem uit het stopcontact haalt. Ik realiseerde mij niet meteen dat de elektriciteit ermee was gestopt. Op mijn tablet ratelde CNN op Youtube dan ook nog gezellig door. De kinderen kwamen opgewonden de badkamer ingerend en riepen: 'Mama, mama, wij zagen vuur in de verte!' Nu merkte ik dat de elektriciteit niet meer werkte. Het was weer eens zover. Hier springt de elektriciteit geregeld uit. Het tijdstip waarop dit gebeurde kwam alleen heel slecht uit aangezien de houtkachels, in zowel de kas als in ons huis, op volle toeren aan het branden waren.

Wij verwarmen ons huis met hout dat brandt in een houtkachel. De hitte die daardoor ontstaat verwarmt, buiten het water in de houtkachel zelf, ook het water in een 1000 liter grote ketel voor het huis en een 2000 liter ketel voor in de kas. Water vanuit die ketels wordt via pompen de radiatoren ingepompt in zowel ons huis als in de kas. Als de pompen uitvallen dan wordt alleen nog het water in de houtkachel zelf verwarmt waardoor die temperatuur te snel oploopt en de kans bestaat dat het kookpunt wordt bereikt. Als de temperatuur niet snel genoeg zakt dan kan je houtkachel ontploffen! Helaas kan je het vuur in de kachel niet reguleren. Een vuurtje brandt vrolijk verder. Het enige dat je kan doen is hopen dat de elektriciteit snel weer aangaat, wat meestal het geval is, of zorgen dat je het vuur dooft.

Omdat de kinderen een explosie hadden gezien en Mircea die had gehoord vanuit de kas, had ik er niet veel vertrouwen in dat het probleem snel opgelost zou worden. Helemaal niet toen er later nog eens explosie volgde die de kinderen weer zagen.
De elektriciteit was te lang uit. De temperatuur in de beide kachels steeg snel.
Er zat niets anders op om het vuur te doven. Wij haalden in beide kachels de brandende houtblokken eruit. Dat ging natuurlijk niet heel gemakkelijk, maar het lukte uiteindelijk wel om ze in de kruiwagens te leggen. Gelukkig hebben wij twee kruiwagens.
Mircea belde met zijn elektriciteitsmannetje (die hier op Oudejaarsdag nog was geweest) en vertelde hem het verhaal dat hij een explosie had gehoord en dat de kinderen deze hadden gezien. De man vertelde dat er inderdaad een explosie was geconstateerd in een transformatorhuisje. Hij zou zijn collega bellen om te vragen hoe het ermee stond. Niet veel later kregen wij gelukkig de elektriciteit terug en konden wij de nog brandende blokken hout terug stoppen in de kachel. Het duurde niet lang of alles brandde weer naar behoren en al gauw werd het lekker warm in huis.

In de afgelopen vijf winters is dit de eerste keer geweest dat wij het vuur moesten doven in de kachels. Als de elektriciteit uitspringt op dit soort momenten zit je echt met samengeknepen billen te wachten tot het weer aanspringt. Als het dan weer aangaat is dat zo'n opluchting!



Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Er is een tijd van komen.......

Na veel wikken en wegen hebben wij de knoop doorgehakt en besloten om in 2019 terug te willen keren naar Nederland. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier nooit echt goed heb kunnen aarden. Ik mis Nederland en ik mis mijn familie en vrienden. Het is hier prachtig en dat realiseer ik mij, maar het leven op het platteland is niet voor mij weggelegd. Of het iets voor je is weet je pas als je het hebt geprobeerd. En dat hebben wij gedurfd door in 2012 de stap te nemen en naar Roemenië te verhuizen.
Er zijn zeker hele mooie en dierbare momenten geweest de voorbije jaren en die koester ik enorm.
Het zal niet makkelijk worden om terug te keren naar Nederland. Dat realiseer ik mij. Hoe je het ook went of keert zijn wij toch erg verwend met de ruimte, het middenin de natuur wonen en het prettige klimaat. Natuurlijk gaan wij dat missen.
Het belangrijkste is werk vinden en een plek om te wonen in Nederland. Mocht je weten waar wij een appartement of huis kunnen huren (of tijdelijk op een huis/ap…

Verwerpelijk

Allebei mijn kinderen nemen geen deel aan de godsdienst lessen op school. De reden waarom heb ik al eens uiteen gezet in een eerdere post, maar ik zal het nogmaals vertellen. Wie weet is het je ontschoten?
De godsdienstlessen worden gegeven door twee mannen. Een tweeling. Ik schat dat ze al ruim de vijftig gepasseerd zijn, maar soms is de leeftijd van de Roemeen moeilijk in te schatten. Misschien zijn ze midden dertig of in de veertig. Ik weet het simpelweg niet. In ieder geval houden ze er, in mijn ogen, stuitende ideeën op na en is dat de reden geweest om mijn kinderen daar niet mee in aanraking te laten komen (Alina zou in de hel komen omdat zij niet is gedoopt; dit zei de leraar tegen haar in de klas,  Roemeens Orthodox geloof is het enige 'echte' geloof, de andere religies zijn daaraan ondergeschikt; ons huis zou vlam vatten door een blikseminslag als wij niet op gezette tijden zouden vasten. Een kleine selectie voorbeelden van de gedachtegangen van deze heren).
De ene he…

Roemeens Pasen

Het is Pasen in Roemenië. Een weekje later dan in Nederland. Het weer is prachtig. Op eerste Paasdag hebben wij genoten van onze welverdiende rust. Mircea is met Gabriel gaan vissen in de buurt. Toch waren zij snel terug omdat het water te troebel leek. Een ander plekje waar zij waren lag vol met vuilnis. Zelfs tot in de boomtoppen lagen plastic zakken. Dat is niet een plekje waar je 'idyllisch' gaat zitten vissen. Op sommige plekken ligt hier toch zoveel vuilnis verscholen. Aan de zijkant van een weg waar ik elke dag langskom ligt veel vuilnis. Een vrouw uit de buurt vertelde mij dat het daar niet, of bijna nooit, wordt schoongemaakt omdat deze weg op de gemeentegrens ligt. De gemeentes betwisten bij welk dorp de weg hoort en zo wordt er kennelijk niet naar omgekeken. Ik vind dit trouwens verbazingwekkend. De burgemeester moet die rotzooi toch ook zien? Ook bij ons voor de deur vind ik geregeld troep. Ik pak deze troep dan wel op en gooi het in de vuilnisbak. Op het terrein n…