Het nieuwe jaar is aangebroken. De feestdagen liggen voor mijn gevoel alweer ver achter ons. Nu vol goede  moed aan de slag in het nieuwe jaar.

Met kerst hier thuis een traditioneel Roemeens gerecht gemaakt: Sarmale (zie google voor het recept, wel zo makkelijk). Dit zijn rolletjes gehakt met rijst in zuurkoolbladeren gerold. Dit eet je meestal met Mamalige en Smantana (maispap; polenta en crème fraîche). Hierbij mag een hete paprika of iets zuurs (augurkje, uitje,bloemkooltje) niet ontbreken. Heerlijk. Mircea had gekookt. Hij had een goede vriend van vroeger met zijn vriendin uitgenodigd om dit bij ons op eerste kerstdag te komen opeten. De tweede kerstdag zijn we bij oom en tante en grootmoeder (dus overgrootmoeder van Gabriel en Alina) in Ploiesti geweest. Ook daar weer aan de Sarmale (beduidend vetter dan die bij ons thuis; druipend in de olie!) en kregen we heel veel bbq vlees op ons bord. Ja, als je hier ergens gaat eten dan krijg je dat in overvloed. ’s Avonds hoefde wij uiteraard niets meer te hebben. Tonnetje rond keken we nog wat naar de Roemeense televisie. Alleen wat later op de avond iets lekkers genomen bij een kopje thee!
Oud en nieuw thuis met om 12 uur wat vuurpijlen. Wij waren trouwens de enige in de hele straat met vuurwerk. In de verte nog wel wat siervuurwerk gezien, maar dat was het dan wel. Nee, zo’n gekkenhuis als we dat in Amsterdam gewend waren, is het hier niet.

Ondertussen zijn de kinderen alweer naar school.Nog even en dan hebben ze hier begin februari alweer een weekje vakantie .
Hieronder nog enige foto’s van de winter hier in Roemenië Nou ja winter! Afgelopen week prachtig weer gehad met temperaturen tot wel 14 graden en een lekker zonnetje erbij. Net lente.
De sneeuw heeft zich deze winter maar één keer laten zien, en wel op 27 november. Daarna niet meer. Van mij mag dat zo blijven, maar daar zijn hier, en zeker bij de kinderen, de meningen toch over verdeeld. Die willen sneeuwpret. Ook wel weer te begrijpen.
Hieronder nog wat foto's. Onder andere van onze 'winter'.

Alina  haalt hout bij onze voorraad voor de kachel


Dit is de kachel waar het hout ingaat

onze kersttafel
zo'n grote kerstboom hadden we nog nooit gehad!




een paar van onze kippen

lekkere verse eitjes

Een verkeersbord dat je hier veel tegenkomt

De opkomende zon van vanmorgen




Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Groen en geel!

Roemeens Pasen

Ik doe het niet meer!