Doorgaan naar hoofdcontent

Kachels

Wij hebben geen geluk als het op de elektriciteit aankomt. Alina en Gabriel speelden in de woonkamer toen zij toevallig allebei uit het raam keken en in de verte een flits zagen bij één van de elektriciteitspalen. Ik vouwde de was op in de badkamer en hoorde een piepje bij de wasmachine. Zo'n geluid maakt de wasmachine als je hem uit het stopcontact haalt. Ik realiseerde mij niet meteen dat de elektriciteit ermee was gestopt. Op mijn tablet ratelde CNN op Youtube dan ook nog gezellig door. De kinderen kwamen opgewonden de badkamer ingerend en riepen: 'Mama, mama, wij zagen vuur in de verte!' Nu merkte ik dat de elektriciteit niet meer werkte. Het was weer eens zover. Hier springt de elektriciteit geregeld uit. Het tijdstip waarop dit gebeurde kwam alleen heel slecht uit aangezien de houtkachels, in zowel de kas als in ons huis, op volle toeren aan het branden waren.

Wij verwarmen ons huis met hout dat brandt in een houtkachel. De hitte die daardoor ontstaat verwarmt, buiten het water in de houtkachel zelf, ook het water in een 1000 liter grote ketel voor het huis en een 2000 liter ketel voor in de kas. Water vanuit die ketels wordt via pompen de radiatoren ingepompt in zowel ons huis als in de kas. Als de pompen uitvallen dan wordt alleen nog het water in de houtkachel zelf verwarmt waardoor die temperatuur te snel oploopt en de kans bestaat dat het kookpunt wordt bereikt. Als de temperatuur niet snel genoeg zakt dan kan je houtkachel ontploffen! Helaas kan je het vuur in de kachel niet reguleren. Een vuurtje brandt vrolijk verder. Het enige dat je kan doen is hopen dat de elektriciteit snel weer aangaat, wat meestal het geval is, of zorgen dat je het vuur dooft.

Omdat de kinderen een explosie hadden gezien en Mircea die had gehoord vanuit de kas, had ik er niet veel vertrouwen in dat het probleem snel opgelost zou worden. Helemaal niet toen er later nog eens explosie volgde die de kinderen weer zagen.
De elektriciteit was te lang uit. De temperatuur in de beide kachels steeg snel.
Er zat niets anders op om het vuur te doven. Wij haalden in beide kachels de brandende houtblokken eruit. Dat ging natuurlijk niet heel gemakkelijk, maar het lukte uiteindelijk wel om ze in de kruiwagens te leggen. Gelukkig hebben wij twee kruiwagens.
Mircea belde met zijn elektriciteitsmannetje (die hier op Oudejaarsdag nog was geweest) en vertelde hem het verhaal dat hij een explosie had gehoord en dat de kinderen deze hadden gezien. De man vertelde dat er inderdaad een explosie was geconstateerd in een transformatorhuisje. Hij zou zijn collega bellen om te vragen hoe het ermee stond. Niet veel later kregen wij gelukkig de elektriciteit terug en konden wij de nog brandende blokken hout terug stoppen in de kachel. Het duurde niet lang of alles brandde weer naar behoren en al gauw werd het lekker warm in huis.

In de afgelopen vijf winters is dit de eerste keer geweest dat wij het vuur moesten doven in de kachels. Als de elektriciteit uitspringt op dit soort momenten zit je echt met samengeknepen billen te wachten tot het weer aanspringt. Als het dan weer aangaat is dat zo'n opluchting!Reacties

  1. Zit er bij de kachels geen overdrukventiel? Zo nee, snel er in zetten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Door het oog van de naald....

Was ik net bijgekomen van het pittige autoritje van het afgelopen weekend, kreeg ik maandag opnieuw de schrik van mijn leven. Aan het begin van de avond verliet ik mijn huis om naar een ouderavond van Gabriel zijn klas te gaan in een stadje 10 km verderop. Het was donker. Ouderavonden heb je hier regelmatig. In ieder geval vaker dan ik mij kan herinneren van de Nederlandse school. Ik rijd liever geen auto in het donker in Roemenië en ik doe het alleen als het echt moet. Meestal neemt Mircea de ouderavonden in de winter voor zijn rekening, maar hij zit tegen een deadline aan met bekledingsklus van een auto. Hij moest echt doorwerken. Vandaar dat ik ging.

Het tweede dorp waar ik die avond binnen reed is een dorp waar aan het begin ervan veel mensen wonen die paarden bezitten. Deze paarden worden ingezet om houten karren voort te trekken. De mensen lopen er vaak midden op straat bij gebrek aan stoepen. Er is volgens mij in dit dorp één stoep en die loopt over de brug. Helaas laten mense…

EIndelijk hout

Eindelijk is ons bestelde hout gekomen. 3 Weken later dan ons werd beloofd. Een erg onhandig tijdstip omdat het een hele dag en een hele nacht heeft geregend. Op het moment dat ik dit blog schrijf komt het nog steeds met bakken uit de hemel.
Als het hout eerder was gekomen, zoals in de planning lag, hadden wij alle tijd gehad om het te zagen in een heerlijk zonnetje en in een aangename temperatuur. Nu moeten wij wachten tot de ergste regenbui voorbij is. Gelukkig konden wij wel al eerder onze dode perenboom in de voortuin kappen en in stukken zagen. Dit gebeurde wel in het herfstzonnetje.

Ik ben blij dat het hout er is want het geeft een onveilig gevoel om het niet te hebben. Je hoort verhalen van mensen die hout bestellen en dat de verkoper deze mensen eerst aan het lijntje houdt en vervolgens helemaal niets meer van zich laat horen. In deze drukke periode moet je dan op zoek naar iemand die wel te vertrouwen is en je het hout daadwerkelijk levert. Waarschijnlijk betaal je dan de …

'Go see the doctor'

Aan het begin van elk schooljaar zijn er een aantal dingen die jaarlijks terugkeren. Eén daarvan is dat de kinderen een 'adeverinta medicala' moeten hebben voor de sportles. Een 'adverinta medicala' is een papiertje waarop staat dat jouw kind fit en gezond genoeg is om mee te doen aan de sportles op school. Dit papiertje haal je bij de huisarts die daar, in ons geval, haar handtekening en stempel op zet.
Ik geloof dat ik de afgelopen jaren één of twee keer zelf zo'n papier met de kinderen ben wezen halen bij de huisarts. Meestal haalde óf Mircea's zus óf zijn moeder zo'n papiertje omdat zij in de buurt wonen van de huisarts. Dat bleek nooit een probleem.
Tot dit schooljaar. Op het nieuws was het verhaal te zien van een jongetje van een jaar of 10 die onlangs dood is gegaan tijdens een sportles op school. Hij bleek een hartziekte te hebben waar niemand kennelijk vanaf wist. Een 'adeverinta medicala' was niet aanwezig op school. Misschien zijn de hui…