Doorgaan naar hoofdcontent

Kachels

Wij hebben geen geluk als het op de elektriciteit aankomt. Alina en Gabriel speelden in de woonkamer toen zij toevallig allebei uit het raam keken en in de verte een flits zagen bij één van de elektriciteitspalen. Ik vouwde de was op in de badkamer en hoorde een piepje bij de wasmachine. Zo'n geluid maakt de wasmachine als je hem uit het stopcontact haalt. Ik realiseerde mij niet meteen dat de elektriciteit ermee was gestopt. Op mijn tablet ratelde CNN op Youtube dan ook nog gezellig door. De kinderen kwamen opgewonden de badkamer ingerend en riepen: 'Mama, mama, wij zagen vuur in de verte!' Nu merkte ik dat de elektriciteit niet meer werkte. Het was weer eens zover. Hier springt de elektriciteit geregeld uit. Het tijdstip waarop dit gebeurde kwam alleen heel slecht uit aangezien de houtkachels, in zowel de kas als in ons huis, op volle toeren aan het branden waren.

Wij verwarmen ons huis met hout dat brandt in een houtkachel. De hitte die daardoor ontstaat verwarmt, buiten het water in de houtkachel zelf, ook het water in een 1000 liter grote ketel voor het huis en een 2000 liter ketel voor in de kas. Water vanuit die ketels wordt via pompen de radiatoren ingepompt in zowel ons huis als in de kas. Als de pompen uitvallen dan wordt alleen nog het water in de houtkachel zelf verwarmt waardoor die temperatuur te snel oploopt en de kans bestaat dat het kookpunt wordt bereikt. Als de temperatuur niet snel genoeg zakt dan kan je houtkachel ontploffen! Helaas kan je het vuur in de kachel niet reguleren. Een vuurtje brandt vrolijk verder. Het enige dat je kan doen is hopen dat de elektriciteit snel weer aangaat, wat meestal het geval is, of zorgen dat je het vuur dooft.

Omdat de kinderen een explosie hadden gezien en Mircea die had gehoord vanuit de kas, had ik er niet veel vertrouwen in dat het probleem snel opgelost zou worden. Helemaal niet toen er later nog eens explosie volgde die de kinderen weer zagen.
De elektriciteit was te lang uit. De temperatuur in de beide kachels steeg snel.
Er zat niets anders op om het vuur te doven. Wij haalden in beide kachels de brandende houtblokken eruit. Dat ging natuurlijk niet heel gemakkelijk, maar het lukte uiteindelijk wel om ze in de kruiwagens te leggen. Gelukkig hebben wij twee kruiwagens.
Mircea belde met zijn elektriciteitsmannetje (die hier op Oudejaarsdag nog was geweest) en vertelde hem het verhaal dat hij een explosie had gehoord en dat de kinderen deze hadden gezien. De man vertelde dat er inderdaad een explosie was geconstateerd in een transformatorhuisje. Hij zou zijn collega bellen om te vragen hoe het ermee stond. Niet veel later kregen wij gelukkig de elektriciteit terug en konden wij de nog brandende blokken hout terug stoppen in de kachel. Het duurde niet lang of alles brandde weer naar behoren en al gauw werd het lekker warm in huis.

In de afgelopen vijf winters is dit de eerste keer geweest dat wij het vuur moesten doven in de kachels. Als de elektriciteit uitspringt op dit soort momenten zit je echt met samengeknepen billen te wachten tot het weer aanspringt. Als het dan weer aangaat is dat zo'n opluchting!Reacties

  1. Zit er bij de kachels geen overdrukventiel? Zo nee, snel er in zetten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Door het oog van de naald....

Was ik net bijgekomen van het pittige autoritje van het afgelopen weekend, kreeg ik maandag opnieuw de schrik van mijn leven. Aan het begin van de avond verliet ik mijn huis om naar een ouderavond van Gabriel zijn klas te gaan in een stadje 10 km verderop. Het was donker. Ouderavonden heb je hier regelmatig. In ieder geval vaker dan ik mij kan herinneren van de Nederlandse school. Ik rijd liever geen auto in het donker in Roemenië en ik doe het alleen als het echt moet. Meestal neemt Mircea de ouderavonden in de winter voor zijn rekening, maar hij zit tegen een deadline aan met bekledingsklus van een auto. Hij moest echt doorwerken. Vandaar dat ik ging.

Het tweede dorp waar ik die avond binnen reed is een dorp waar aan het begin ervan veel mensen wonen die paarden bezitten. Deze paarden worden ingezet om houten karren voort te trekken. De mensen lopen er vaak midden op straat bij gebrek aan stoepen. Er is volgens mij in dit dorp één stoep en die loopt over de brug. Helaas laten mense…

Wat een rit!

Alina deed mee aan een landelijk concours (competitie) van de Franse taal. In Roemenië zijn ze dol op concours. Voor elk vak kan je wel meedoen aan een concours. Op een middelbare school in de Roemeense stad Ploiesti waren veel kinderen uit de regio bijeen gekomen om een Frans gedicht uit hun hoofd op te zeggen. Zo ook Alina. In haar geval was het een fabel van Jean de la Fontaine (de krekel en de mier). De afgelopen weken werd er flink op geoefend in de Franse les en uiteindelijk werden er vier kinderen uitgekozen die mee mochten doen. Zo ook Alina. Zij vind Frans een hele leuk vak op school en het gaat goed. Doordat er meerdere kinderen naar Ploiesti moesten vroeg een klasgenootje aan haar of zij en ik met hem en zijn moeder mee wilde rijden? Nou, dat wilden wij wel. Ik vond het prettig om een keertje niet te hoeven rijden. Niet uit te zoeken waar die school precies was. Niet een parkeerplek te hoeven zoeken. Gewoon lekker achterover zitten en mij rond laten rijden. Op het afgesprok…

Traktatie

Soms komt een van de kinderen met een grappig of opmerkelijk verhaal van school thuis en vertelt daar dan over. Deze keer had Gabriel een grappig voorval.
Als een kind op school in Roemenië jarig is, dan worden er meestal chocolaatjes getrakteerd. De jarige job deelt dan de chocolaatjes aan de klasgenoten uit die daar steevast een zoen op de wang voor teruggeven. Niet die ingewikkelde en tijdrovende traktaties die ik in Nederland in elkaar heb zitten flansen. Meestal een servetje met een strikje eromheen met een doosje rozijnen en een flesje bellenblaas erin.
Vooral geen snoep, maar een verantwoorde, redelijk gezonde inhoud.
Een twintigtal kaartjes met de naam van één van mijn kinderen erop en welke leeftijd hij of zij had bereikt schreef ik er dan handmatig bij en deze bevestigde ik dan met een leuk strikje aan deze traktatie.

Met een doosje van de KFC (fasfoodrestaurant) kwam Gabriel onlangs heel blij de school uitgelopen. "Hè, wat doe jij nou met een doosje van de KFC",…