Verleden week afscheid genomen na twee weken bezoek uit Nederland. Twee vriendinnen met kinderen kwamen gezellig logeren en genieten van de Roemeense zon en al het moois dat ons plekje hier te bieden heeft! Voornamelijk 's middags verkoeling gezocht in een zwembad in de buurt  en af en toe in ons kleine eigen zwembadje Verder een beetje boodschapjes doen, een bezoek gebracht aan een zoutmeer met modderbad en zoutmeer in Slanic (provincie Prahova) én een bezoek gebracht aan de hoofdstad van Roemenië: Boekarest (Bucuresti).

Na ruim anderhalf uur in ons autootje gereden te hebben arriveerden we in de hoofdstad. We parkeerden de auto in het centrum pal tegenover het paleis van voormalig communistische leider Ceaucescu, 'Casa Poporului'. Op een terrasje in de buurt moesten we even acclimatiseren met koffie voor ons volwassenen en patatjes en Fanta voor de kinderen. Daarna was het zoeken naar de ingang van het immense paleis. Dit bleek nog een hele opgave aangezien wij onze auto net aan de achterkant van het paleis bleken te hebben geparkeerd. Het was geen straf om een wandeling langs het gebouw te maken. De zon scheen, het was gelukkig niet bloedheet en we kregen een impressie van de stad.

We hadden het geluk dat bij aankomst de Engelstalige tour met gids niet lang daarna zou beginnen. Deze zou wel ruim twee uur in beslag nemen. Ik twijfelde even of de kinderen dat wel zouden trekken, maar we besloten toch om naar binnen te gaan. Je bent per slot van rekening niet elke dag in het Paleis van Ceaucescu! Een alleraardigste gids, Lucian genaamd, leidde ons door immense zalen vol pracht en praal! Vooral veel marmer en veel goud! Verder vertelde hij toen we op het dak van het paleis stonden over het leed dat de bewoners van Boekarest was aangedaan om dit paleis te bouwen. Dat hele woonwijken plat gewalst werden om dit project mogelijk te maken. Dat sommige mensen een dag van tevoren pas hoorden dat de sloophamer in hun huis zou gaan! Dat zelfs een hele kerk verplaatst moest worden. Heel triest om dat te bedenken.

Vanaf het dak kan je ook de de bouw zien van wat de grootste Orthodoxe kerk van Roemenië moet worden. Volgens de gids wordt deze kerk nog hoger dan het paleis 'Casa Poporului'. Hij adviseerde ons allen om over drie jaar terug te keren naar Boekarest dan zou de kerk wellicht af zijn. Ik ben benieuwd hoe dat er dan uitziet!

immense kerk in aanbouw

Wel kregen we vanaf het dak en vanaf het balkon de kans om mooie kiekjes te schieten van de stad. 
Aan het einde van de tour liet hij ons weten dat wij maar liefst 7% van het hele gebouw hadden gezien! Zo groot is het dus! Hoeveel tijd zal het in beslag nemen als je alles wil bekijken, wat trouwens niet mogelijk is. In een groot deel huist het huidige Roemeense parlement.Na het bezoek, dat de kinderen trouwens prima uithielden, hebben we in een oude wijk, die gelukkig wel bewaard is gebleven, op een terras iets gegeten.
Op de wandeling door de kleine straatjes op weg naar de auto nog een ijsje gehaald bij een ijssalon.  

Net op tijd onze auto bereikt want niet veel later brak er een onweer los. We verlieten in de regen Boekarest na een mooie dag. Zeker een aanrader en voor herhaling vatbaar.


Reacties